Deze verscheen Suske en Wiske nummer 370 De krijtkampioen, het laatste 4-kleuren album van de hand van Luc Morjaeu. Wout Schoonis zal na dat album het tekenpotlood overnemen. Daarmee eindigt het tijdperk van Morjaeu als hoofdtekenaar van Suske en Wiske. Een mooie gelegenheid om in deze blog in te gaan op zijn werk.

Luc Morjaeu nam in 2005 het potlood over van Marc Verhaegen. Sindsdien is hij samen met de studiomedewerkers, waaronder scenarist Peter van Gucht, verantwoordelijk voor 83 albums in de rode reeks (te beginnen met 288 Het slapende goud), korte verhalen, hertekende covers, ex-librissen, etc. Het is dus ondoenlijk om al deze uitgaven in deze blog te bespreken. Ik heb daarom gekozen om een aantal bijzondere Suske en Wiske gerelateerde albums te bespreken die mogelijk niet iedereen in zijn of haar verzameling heeft, daarmee gelijk realiserend dat ik zo al het werk van Luc Morjeau natuurlijk veel te kort doe.

Al snel na zijn aantreden bij Studio Vandersteen verscheen het Kiekeboe-album Bij Fanny op schoot (2005). In dit album interviewt Fanny in haar talkshow verschillende stripfiguren. Veel bekende stripfiguren maken in het album hun opwachting zoals De Rode Ridder, Urbanus en Nero. Ook Suske en Wiske, getekend door Luc Morjaeu, mochten niet ontbreken. Het album verscheen zowel in een softcover als een luxe hardcover met borstbeeldje.

Op 15 september 2007 werd in Kalmthout een buste van Willy Vandersteen onthuld. Vanaf die datum was ook het boek Een leven in Kalmthout te koop dat het leven van Vandersteen in Kalmthout beschrijft, maar ook ingaat op het ontwerp van de buste. Het boek werd uitgegeven in een oplage 1000 exemplaren en 50 auteurs exemplaren. Er werden ook 20 boeken uitgegeven met replica’s van de Suske en Wiske kopjes die in de sokkel van het beeld zijn verwerkt. Luc was verantwoordelijk voor de cover van de reguliere uitgave (het auteursexemplaar bevat een foto van Willy Vandersteen), maar ook voor het ontwerp van de kopjes die werden gemaakt door beeldhouwer Valeer Peirsman. 

In 2017 bestond de gemeente Puurs 725 jaar. Luc Morjaeu, inwoner van deze gemeente, maakte een speciaal verhaal in de oude Willy Vandersteen-stijl met de titel Het spook van Pukema. Hoewel Suske en Wiske in dit verhaal niet voorkomen, heeft Lambik hierin wel een belangrijke rol. Van dit verhaal verscheen een softcover en een luxe hardcover. Bij de hardcover zat ook een ex-libris.

Op 15 april 2018 werden de originele tekeningen van het verhaal Sterrenrood geveild via Catawiki. Winnaars van een kavel waren in de gelegenheid om een luxe album te kopen in een oplage van 100 exemplaren. Bij de veiling werden overigens halve pagina’s (2 stroken) geveild. Veel verzamelaars wilden liever een complete pagina (4 stroken), dus dat was voor velen een behoorlijke uitdaging. Het is overigens een van de laatste Suske en Wiske-verhalen die nog (deels) op papier is geïnkt. Sindsdien gaat het inkten volledig op de computer.

In 2022 werd veel vrij werk van Luc Morjaeu tentoongesteld in De Notelaer te Bornem, met de titel So Far So Good. Ter gelegenheid hiervan verscheen er een artbook met dezelfde titel, met hierin een overzicht van zijn werk zoals schilderijen, schetsen, tekeningen en beelden. Het bevat overigens niet alleen werk van Suske en Wiske. Het artbook verscheen in een oplage van 400 gewone exemplaren en 100 luxe edities, allen genummerd en gesigneerd. 

Eind 2022 verscheen het luxe album op groot formaat De schitterende schetsen, uitgegeven door Stribbel Strips in samenwerking met De Fameuze Fanclub. Luc Morjaeu selecteerde speciaal voor dit album schetsen van de afgelopen periode die werden gemaakt als basis voor de pagina’s uit de verhalen. De oplage betrof 200 exemplaren. Kopers mochten tijdens een speciale signeerdag zelf een halve pagina uitkiezen (schets) bij aankoop van het album. Voor veel verzamelaars was dit een mooie gelegenheid om origineel werk van de tekenaar aan te kunnen schaffen. 

Verzamelaars van het werk van Luc Morjaeu hebben de afgelopen jaren heel wat mooie uitgaven kunnen verzamelen. Gelukkig is Luc alleen gestopt met de reguliere Suske en Wiske-albums, dus laten we hopen dat er in de toekomst nog vele van dergelijke mooie uitgaven van zijn hand zullen verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *