In mijn vorige blog schreef ik over het Suske en Wiske Weekblad dat verscheen in de periode 1993 tot en met eind 2002. Daarbij ging ik onder meer in op de verschillende edities die er van sommige nummers bestonden, wat het weekblad ook interessant maakt voor verzamelaars. Een onderwerp dat ik daarbij nog niet behandelde zijn de bijlagen en extra’s waarmee de lezers van het weekblad regelmatig werden verrast. Ik beperk me daarbij tot de strips en laat stickers en posters buiten beschouwing.

Allereerst werden lezers in de zomer van 1994 getrakteerd op de Groenland krant, een bijlage met extra knutselactiviteiten en leesvoer voor in de vakantie. In deze krant werd tevens een Prinske-gag opgenomen. Vanaf nummer 39 van datzelfde jaar verscheen de Amoraskrant, een maandelijks boekje. Van de eerste 6 delen werd voor de Nederlandse en Belgische lezers een verschillende editie gemaakt, zodat in de boekjes aandacht kon worden besteed aan evenementen en tv-uitzendingen in die landen. Ook de covers waren afwijkend. In deze krant werd niet alleen aandacht besteed aan Suske en Wiske gerelateerde zaken, maar bijvoorbeeld ook aan nieuwe Disney-films. De laatste Amoraskrant zou eindigen met nummer 10 (bijlage weekblad nummer 27 uit 1995)

In 1994 verschenen er 5 mini-albums (15×21 cm), die overigens net als bijvoorbeeld de Amoraskrant aan de buitenzijde van het weekblad waren vastgeniet. Van Suske en Wiske waren dit De gouden bloem en Knokken in Knossos, verder nog De Grappen van Lambik, Schanulleke en Jerom. In 1995 en 1996 verschenen er heel wat complete verhalen als bijlage, maar dan op hetzelfde formaat als het weekblad. Dit betrof de Suske en Wiske-verhalen De lollige lakens en De stenen broden, maar ook Safari, Biggles, Robert en Bertrand, De Rode Ridder en niet-Studio Vandersteen-reeksen Dag en Heidi, Kiekeboe, De Familie Klipper en Arthur.

In 1995 en 1996 verschenen respectievelijk de verhalen Rikki en Wiske en De sprietatoom. Beide boekjes werden verspreid over meerdere weekbladen waardoor ze zelf moesten worden gevouwen en vervolgens voorzien moesten worden van nietjes. Van beide boekjes heb ik overigens ook hardcover edities waargenomen die vermoedelijk door een liefhebber zijn gemaakt. Niet te verwarren met de Rikki en Wiske-editie in een oplage van 1500 op hetzelfde formaat.

Een afwijking betrof het boekje met het verhaal De snoezige Snowijt, dat lezers van het Suske en Wiske Weekblad rond de kerst van 1995 ontvingen. Dit boekje was kleiner dan de hiervoor genoemde boekjes (10x15cm) en had geen kleur. Voor de cover werd gebruik gemaakt van de afbeelding die ook gebruikt is voor het Winterboek uit 1973. 

In 1997 werden de abonnementhouders pas echt verrast met een speciale groene editie van Volle Maan. Dit album heeft een groene in plaats van de bekende oranje omslag en op de achterkant pronkt het logo van het weekblad. Omdat dit album met de post werd meegestuurd met het weekblad bevatten veel van deze strips de nodige kreuken. 

Een laatste bijlage die ik wil behandelen is het album De verraderlijke Vinson, die abonnees begin 1999 kregen toegestuurd als cadeau bij weekblad nummer 3. Ook bij deze editie werd de cover aangepast. Ditmaal bevat de voorkant een foto van Herman Detienne en Rudy Van Snick op de top van de Mount Vinson met een Suske en Wiske wimpel in de hand. Beiden komen in het verhaal voor als H. Erman en  R. Udy.

Wie dus minder geïnteresseerd in de weekbladen zelf, kan altijd nog de verschillende stripjes verzamelen die als bijlage bij het weekblad zijn verschenen!