Het Delta duel

Deze maand is het veertig jaar geleden dat in De Standaard de voorpublicatie begon van Het Delta duel. Zoals de titel al doet vermoeden speelt het verhaal zich af rond de Deltawerken in Zeeland. De Deltawerken moeten grote delen van Nederland bescherming bieden ten tijde van hoog water. Het was een antwoord op de watersnoodramp van 1953, een van de grootste natuurrampen in de Nederlandse geschiedenis.

In een maandblad voor medewerkers van Verkeer en Waterstaat (VenW) wordt uitgebreid verslag gedaan van de totstandkoming van het verhaal. Zo blijkt het onderwerp een idee te zijn geweest van Ron Wunderink (Public Relations KLM, zie mijn eerdere blogs over KLM) die Paul Geerts heeft gewezen op het wonderlijke project dat op dat moment aan de gang was. VenW wilde maar al te graag meer bekendheid onder de jeugd geven aan de stormvloedkering en nodigde Willy Vandersteen en Paul Geerts daarom uit voor een rondleiding. Uit het verslag blijkt dat beide heren op die dag op verschillende schepen hebben gevaren en eveneens veel foto’s hebben genomen. Vandersteen en Geerts waren zo onder de indruk dat ze in de auto op de terugweg al een groot deel van het scenario bedachten. VenW heeft de heren bovendien voorzien van de nodige aanvullende werktekeningen en folders, op voorwaarde dat zij een concept mochten inzien om er zeker van te zijn dat de techniek die werd gebruikt bij de aanleg van de stormvloedkering juist werd weergegeven. Hoewel veel machines dus natuurgetrouw werden weergegeven, hebben de tekenaars verder hun fantasie de vrije loop gelaten. Dit heeft een mooie mix opgeleverd van feiten en fictie. Paul Geerts vertelt overigens meer over zijn avontuur in De Perfecte PodcastHet Delta duel vormde de opmars van meer dergelijke Nederlandse avonturen, denk maar aan Angst op de Amsterdam en De woeste wespen.

Op 28 februari 1984 werd het eerste exemplaar aangeboden aan de burgemeester van het mooie plaatsje Veere. Tijdens deze dag zijn er in totaal 140 luxe fluwelen hardcovers met gouden opdruk uitgegeven ter gelegenheid van de voltooiing van de Deltawerken. Wie tegenwoordig een exemplaar in nieuwstaat wil bemachtigen moet diep in de buidel tasten. Niet alleen is het een zeldzaam exemplaar, ook laat de gouden opdruk vaak los.

Vanaf 2 april dat jaar werd er in het bezoekerscentrum van het werkeiland Neeltje Jans een speciale softcover editie verkocht met een afwijkende achterkant. Dit ter gelegenheid van de nieuwe busdienst naar het bezoekerscentrum. Er bestaat ook een editie die een speciale herdenkingspagina bevat met gedrukte handtekeningen van Paul Geerts en Willy Vandersteen. Deze uitgave is verdeeld onder medewerkers aan de stormvloedkering. Onder de verzamelaars is het de duurste softcover reclame-uitgave geworden.